Prohlídková trasa určená rodičům s dětmi prochází částí III. okruhu. Hlavním hrdinou příběhu je malý hrabě Karel Evžen Černín. Protože si od svých devíti let si psal deníky, můžeme návštěvníkům vyprávět o každodenních zábavách, zálibách, ale také starostech a povinnostech malého šlechtice. Prohlídka vede také do více než pět set let staré a dodnes funkční Černé kuchyně, v níž se účastníci dozvědí mnoho zajímavých informací o vaření, stolování i zámeckých kuchařích a kuchtících doby renesanční.
Prohlídka vede částí přízemního podlaží 400 let staré budovy Adamova stavení. Protože hlavní hrdina příběhu malý hrabě Karel Evžen Černín si vedl od svých 9 let deník, jehož stránkám svěřoval své radosti i starosti, podaří se nám představit návštěvníkům dětské prohlídky mnoho informací o každodenních činnostech malého šlechtice počátku 19. století. V jednotlivých pokojích vyprávíme návštěvníků o stolování, výuce budoucího pána černínského panství o jeho zálibách, dovednostech i povinnostech. Víme, jak velmi měl rád své rodiče, jak obdivoval svého osobního učitele a vychovatele Eduarda Zelinku, ale také jak se s ním přel a vzdoroval mu.
Ve druhé části prohlídky zavedeme návštěvníky do více než 500 let staré Černé kuchyně. Budeme vyprávět o stolování, vaření a kuchtících, kuchařích i pomocnících, kteří v Černé kuchyni pracovali. Nezapomeneme se zmínit o známé Bílé paní jindřichohradecké, kterou nebyla Perchta z Rožmberka, ale Markéta z Hardeggu, manželka jednoho z jindřichohradeckých pánů. Právě Markéta proslavila naše město tradicí vaření sladké kaše vždy o Zeleném čtvrtku velikonočním. Prozradíme vám, jak se taková kaše vařila, a jak se z původně skromné události stala hojně navštěvovaná společenská akce, jíž se v některých letech historie zámku zúčastnilo i více než 9.000 lidí za jediný den! Těšíme se na vaši návštěvu.